REVIEW : VOLTAGE FESTIVAL 2019

Afgelopen 10 en 11 augustus vond de vijfde editie van Voltage Festival plaats. Het Voltage Festival, gevestigd in een niet meer gebruikte elektriciteitscentrale, bouwde de waardige reputatie op als een van de beste techno festivals in Europa. Laten we terugblikken naar de twee dagen van deze editie om te begrijpen wat het uniek maakt.

DAG 1

Het Voltage Festival bevindt zich in de gemeente Zwevegem. Zodra je daar bent, dompel je onder in een industriële sfeer. De Transfo – waar het festival is geïnstalleerd sinds de eerste editie – is imposant. Het rode bakstenen gebouw, de schoorstenen en roestige pijpen zijn in de verte te zien.

Het is 13 uur, het festival is slechts een kort uur geopend, maar Parfait – de resident van Possession (Parijs) – zet de BPM in de Turbine al op, de enige indoor scene. Bij wijze van, zachter, voorgerecht, opent Hesh, de Rotor, de kleine buiten scène. Op zaterdag organiseerde Initiate en Form & Function deze scène. We zullen de extreem goed beheerde B2B herinneren tussen Lunar Convoy, oprichter van het Norite-label, en zijn vriend Altinbas, lid van Form & Function.

Op Voltage Festival vliegt de tijd voorbij, volgen artiesten elkaar op en wandelen we gemakkelijk van scène naar scène. Het is al 17u. Shlomo begint zijn set op de Anode scène. De scenografie is indrukwekkend – een wirwar van elektrische kabels en metalen palen. Shlomo levert een agressieve set, spot on voor voor een publiek die meer dan energievol is. Dan komt Fjaak’s live optreden van een onberispelijke kwaliteit.

Tegelijkertijd trilt de Rotor-scène met de hypnotische en modulaire geluiden van Initiate Shamans, een duo gevormd door de twee oprichters van Initiate – Brice Deloose, aka Pattrn en Hawkan.
Ze worden gevolgd door een opeenvolging van Belgische artiesten, zoals Parallel Circuit en Border One, van wie we de kwaliteit van hun dj-sets zullen onthouden.

Het einde van de nacht werd gekenmerkt door Blawan, solide in de Turbine en Ben Klock’s slot op Anode-scene. Een scène met een adembenemende esthetiek zodra de nacht valt.

DAG 2

Tweede dag van het festival, de derde voor campers die vrijdagmiddag zijn aangekomen. Moeheid begint door sommigen te worden gevoeld, maar de kwaliteit van de warm ups wist dit snel uit. Een podium opwarmen of openen is nooit een gemakkelijke taak, maar Neila, Phara en Haissem hebben alle drie opmerkelijk goed werk verricht op hun respectieve podia.

Deep In House nam de controle over de Turbine, dit overdekte scène, overhangend door draaiende tandwielen. Een oordeelkundige keuze van de organisatoren omdat de line up die voorgesteld wordt door het Brusselse collectief (ook oprichter van de C12) is precies goed voor deze plek. Bovendien is het een slimme mix van deep-techno en techno, met een perfect doordachte schema-indeling. We zullen ook het live optreden van Luigi Tozzi en de solide set van Wata Igarashi onthouden.

Misschien is het enige nadeel van het weekend de afwezigheid van Cassegrain in de flyer die op het festivalterrein wordt verspreid … Meer dan één festivalbezoeker miste deze live show, die veelbelovend leek voor het eerste optreden van het duo in België.

Dit kwam ten goede aan één van de headliners van het festival, de jonge Franse artiest, I Hate Models, die sterk werd verwacht. Voor een goed gevulde Anode-scène betovert de artiest zijn publiek met dikke kicks en acid terwijl hij zijn snelle en efficiënte overgangen beheerst.

Het einde van het festival werd gekenmerkt door Lucy’s set, Rebakah’s live optreden en Hadone’s set – een Frans-Belgische artiest die getekend is op het Taapion-label.

WAT WE ZULLEN ONTHOUDEN,

Elk jaar neemt het Voltage Festival ons mee naar een surrealistische en unieke setting, in perfecte harmonie met het muzikale universum dat daar wordt gespeeld.

Het Voltage Festival is een van de weinige evenementen in België en Europa die zoveel techno-subgenres bestrijkt. De kwaliteit van de line-up is onberispelijk, met een perfecte balans tussen “internationale” en “lokale artiesten”. Voltage is niet alleen een festival, maar op de een of andere manier een overzicht van de techno scene van vandaag. We zien het beste van zowel grote namen als opkomende artiesten. Een niet te missen evenement voor liefhebbers van het genre.

Cover picture by Voltage Festival (Press release) 
Pictures (review) by Cédric Dhooghe 
Dutch translation by Thibault Heineken
More Stories
Voltage Festival, unique place and quality line up