Patch & Tweak, een boek gewijd aan de modulaire synthesizer

Na het succes van zijn eerste boek “Push Turn Move” keert Kim Bjorn terug met een nieuw boek, deze keer toegewijd aan de wereld van modulaire synthesizer.

Patch & Tweak, geschreven door Kim Bjorn en Chris Meyer is een prachtig boek van 368 pagina’s, geïllustreerd door vele foto’s en verrijkt door een aantal interviews, waaronder pioniers van elektronische muziek. Dit boek blijkt de essentiële tool te zijn om alle geheimen van de modulaire synthesizer te begrijpen.

Een gids voor het diepgaand begrijpen van de modulaire synthesizer …

Patch & Tweak adresseert zeker een deel van de geschiedenis van de modulaire synthesizer in zijn “Appendix” aan het einde van het boek, maar de belangrijkste inhoud ervan blijft duidelijk gericht op het technische aspect. Vanaf de eerste pagina’s van het boek is de lezer ondergedompeld in de Fundamentals of Sound Synthesis to Understand the Basics essentieel. Harmonischen van het geluid, de soorten filters of de verschillende patches, alles wordt uitgelegd. Iedereen moet ergens beginnen, de auteur begreep dit goed en introduceerde zelfs een interview met Colleen Martin, oftewel Lady Starlight, illustreert dit idee duidelijk. Van hoofdstuk naar hoofdstuk wordt de inhoud complexer, waardoor zowel beginners als voldoening krijgen.

Verdeeld in een veelvoud aan hoofdstukken, de structuur van het boek lijkt op een sterke handleiding maar aangenaam om te lezen. Het eerste hoofdstuk, na de inleiding, is getiteld “system & set-up”. Dit is een uiterst nuttig onderdeel van het boek voor mensen die hun eerste modulaire systeem op te bouwen. Verschillende soorten modulaire synthesizers, de keuze van de box “eurorack”, de voeding, de verbindingen, alles wordt in detail uitgelegd en afgewisseld door verschillende interviews.

Patch & Tweak, een mijlpaal in een enorm universum …

Het universum van de modulaire synthesizer kan niet uitgebreider zijn. Het is soms moeilijk om zijn pad te vinden in het aantal bestaande modules en de belang ervan.
Beginners, amateurs en enthousiastelingen hebben zich al de vraag gesteld: “Welke modules heb ik echt nodig?”. Patch & Tweak brengt antwoorden op deze. We vinden tientallen en tientallen modules, geanalyseerd op basis van hun geluidskenmerken en hun functies. We kunnen bijvoorbeeld een brede selectie van oscillatoren ontdekken, meer eenvoudig tot meer complex, inclusief de verschillende soorten geluidssynthese.

Naast de geluidsbronnen, is een volledig hoofdstuk gewijd aan “audiomodifiers”, met andere woorden, geluidsverwerkingshulpmiddelen, zoals filters, VCA’s of audio-effecten.

Maar de modulaire synthesizer stopt niet alleen met het genereren van geluid. Zijn aantrekkingskracht voor veel gebruikers hangt ook samen met het feit dat het een oneindigheid biedt van mogelijkheden met betrekking tot het genereren van ritmes, sequenties en gesynchroniseerde modulaties. Van triggers tot ritme-generators tot de sequencers en controllers, niets is vergeten door de auteurs.

Het spreekt vanzelf dat de inhoud van Patch & Tweak niet gedetailleerder en dekkend kan zijn. Vrijwel alles wat je moet weten om modulaire synthesizers te begrijpen. deze gezegd, het kan relatief complex zijn voor de meer beginnende. Maar maak je geen zorgen, Kim Bjorn en Chris Meyer hebben het goed gedaan. In de bijlage, aan het einde van het boek, vind je een relatief complete verklarende woordenlijst en neemt een ​​groot deel van de veel gebruikte technieken.

Patch & Tweak, door enthousiastelingen, voor liefhebbers …

Patch & Tweak is een kwaliteitswerk zowel qua inhoud als voorbereiding. Het blijkt een must te zijn voor fans van elektronische muziek en modulaire synthesizers. Het is gericht op zowel ervaren als beginnende mensen. Iedereen daar zal geluk vinden in een enkele doelstelling, om de omvang van te weten aangeboden door modulaire systemen. Voorbij de schat aan informatie “Technieken”, wordt het werk afgewisseld met 38 interessante interviews.. We ontdekken het gezichtspunt van wereldberoemde artiesten zoals Hans Zimmer of de oprichters van merk Make Noise. De lijst is lang en rijk aan mooie ontdekkingen.

Patch & Tweak, een niet te missen boek, 368 pagina’s, geschreven door Kim Bjorn en Chris Meyer, gepubliceerd in de Bjooks-editie (Denemarken).

Beschikbaar te koop bij Turnlab (Antwerpen) of www.pushturnmove.com.

Dutch translation by Thibault Heineken
More Stories
REVIEW : VOLTAGE FESTIVAL 2019